Увеличението на топлинната енергия от 1 юли ще бъде средно с

...
Увеличението на топлинната енергия от 1 юли ще бъде средно с
Коментари Харесай

КЕВР: 40% нагоре парно и топла вода, токът - средно само с 3 на сто

Увеличението на топлинната сила от 1 юли ще бъде средно с 39,26 % за страната, оповестяват от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

„ Това са цените, които сме разгласили авансово ”, сподели ръководителят КЕВР Станислав Тодоров пред публицисти след края на откритото съвещание на регулатора във връзка прогнозните цени за топлинната сила от 1 юли, посочени в отчет на регулатора.

За битовите консуматори на „ Топлофикация София ” ЕАД цената ще бъде 136,82 лв. за мегаватчас, при настояща цена 98,48 лв. за мегаватчас, което е покачване с 38,93 %.

Потребителите на „ ЕВН България Топлофикация ” ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лв. за мегаватчас, при настояща цена 99,55 лв. за мегаватчас, което е растеж с 23,26 на 100.

Цената на „ Веолия Енерджи Варна " ЕАД се усилва с 30,66 % и става 128,43 лв. за мегаватчас, при настояща цена 98,29 лв. за мегаватчас.

Основните аргументи за предлаганото нарастване на цените на топлинната сила са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният растеж на въглеродните излъчвания, изясняват от КЕВР.

Токът също скача от 1 юли, междинното нарастване ще е в границите на 3 % за новия регулаторен интервал.

За клиентите на " Електрохолд Продажби " (ЧЕЗ) плановете сочат нарастване с 2,39 %, за " ЕВН България Електроснабдяване " - с 3,46 на 100, за клиентите на " ЕНЕРГО-ПРО Продажби " - с 4,56 %. В тези цени са включени цената на електрическата енергия и цените за мрежовите услуги. 

„ Битовите консуматори в България оттук насетне ще получават една цена, която е съизмерима с инфлацията от към 3 %, а не както приблизително за Европа с към 45 % увеличена ", съобщи още Станислав Тодоров, представен в Българска телеграфна агенция.

По думите на ръководителя плануваното приблизително нарастване на цените на тока за битовите консуматори от малко над 3 % ще важи за целия регулаторен интервал от 1 юли 2022 година до 30 юни 2023 година Дори цената на електрическата енергия за бизнеса да се увеличи доста, даже електроразпределителните сдружения да изискат покачване на цените от 1 януари, Тодоров е безапелационен, че не се планува да има ново нарастване на тока за бита в границите на 1 година. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР